Een kiteles – wat je nodig hebt om mee te nemen in je tas voor kitesurfuitrusting

Ga je op kitesurfvakantie of heb je je kiteles achter de rug en ga je voor het eerst naar het strand zonder instructeur, laat je niet betrappen zonder een van deze essentiële items.

Schroevendraaier

Een schroevendraaier is handig als Kitesurflesson Scheveningen een van je voetstappen tijdens het rijden losraakt en je deze weer op het board moet bevestigen, controleer welke kop de schroeven op je bindingen gebruiken.

Lek-/scheurreparatieset

Een beetje ducttape is voldoende om kleine scheurtjes in je kite te bedekken totdat je hem naar een reparatiewerkplaats kunt brengen, hoewel een speciale kite-patch beter zou zijn. Hierdoor kun je in ieder geval het water op als je op het strand aankomt en je kite op mysterieuze wijze een kleine scheur heeft ontwikkeld van de ene op de andere dag. Een bandenreparatieset is essentieel als je op vakantie gaat, vooral naar een van de meer afgelegen kitesurflocaties. Vraag na je vliegerles aan je vliegschool of ze je deze handige spullen kunnen verkopen.

Tang

Handig voor snelle stangreparaties en een groot aantal andere vreemde taken die wat extra grip vereisen…dunne neuzen zijn waarschijnlijk de beste.

Reserve lijn

Essentieel als uw lijn breekt en u deze moet vervangen, zorg ervoor dat u voorgerekte lijnen krijgt en altijd ten minste 2 lijnen bij u hebt, u moet altijd lijnen in paren vervangen, dus als de buitenste lijn knapt, vervangt u beide lijnen … dit voorkomt dat u eindigt omhoog met de ene regel langer dan de andere!

Reserve riem

Je hebt vast wel eens een boardleash gezien tijdens je kiteles. Deze kunnen erg handig zijn als je in lastige situaties terechtkomt en je board niet kwijt wilt raken. Ik raad het niet aan om met een leash aan je board te rijden, tenzij het echt moet, maar als je je kite laat vallen en niet opnieuw kunt lanceren, kun je je reserve leash aan je board bevestigen, zodat je hem niet kwijtraakt terwijl je de kite sorteert uit.

Sam Guest is een IKO Kitesurf Head Instructor die momenteel werkt in Tarifa, Spanje. Hij heeft 10 jaar ervaring in de watersportindustrie en heeft een passie voor het leven, de oceaan en het helpen van mensen om het meeste te halen uit wat ze hebben.

Je glijdt over het water, berijdt rusteloze en eindeloze golven, terwijl de wind je voortstuwt en je uiteindelijk optilt en je in de lucht zweeft. En dan, net zo plotseling, sta je weer op het water, de golven woest duwen en trekken aan je en je houdt je vast met alles wat je hebt.

De extreme watersport die bekend staat als kitesurfen biedt deze intense ervaring waar steeds meer mensen toe aangetrokken worden. Om aan deze sport deel te nemen, heb je een kern van kracht nodig, een beheersing van angst en een grenzeloze behoefte aan opwinding en adrenaline.

Kitesurfen kan een erg moeilijke en gevaarlijke sport zijn, zelfs als je weet wat je doet. De beste manier om gevaren tijdens het kitesurfen te vermijden, is door voldoende lessen te nemen van een getrainde professional, te beginnen met het leren van de basis. Enkele van de basisprincipes van kitesurfen zijn onder meer het lanceren van een vlieger, vliegen, landen, controle over de bar en veiligheid.

Veel mensen voelen zich aangetrokken tot de sport vanwege de intensiteit en schoonheid ervan en zijn gebiologeerd door bekwame professionals soepel over de golven te zien rijden en moeilijke trucs en salto’s in de lucht uit te voeren. Omdat kitesurfen een combinatie is van zowel kiten als surfen, moet je leren hoe je zowel de kracht van de wind als de kracht van het water kunt beheersen. Beide zijn extreem krachtige krachten die je zwaar kunnen verwonden als je niet weet hoe je met de elementen moet omgaan en ook als je geen veiligheidsmaatregelen neemt. Om de best mogelijke kitesurfervaring te hebben, moet je zo veilig en goed opgeleid mogelijk zijn.

De snelst groeiende watersport van de laatste jaren is kitesurfen. De vliegerwereld is heel bijzonder, maar net als bij veel buitensporten gaat het ook om de ‘dingen’ en de sensatie van de scheiding van de normale wereld.

Wereldwijd staan Cabarete, Cumbuco, Hurghada, Isla Margarita, Fuerteventura bekend om hun ideale omstandigheden.

Kitesurfen in het Caribisch gebied groeit snel en Aruba is een van de plekken waar je moet zijn.

Geschiedenis

Kitesurfen is een Nederlandse uitvinding. In de 19e eeuw werden vliegers gebruikt om boten te trekken. In 1977 was het de Nederlander Bert Panhuis die hem met een vlieger rechtop op het water voortsleepte.

Acht jaar later ontwierpen twee broers een vlieger met opblaasbare delen zodat ze direct vanaf het water konden starten.
De materialen worden nog steeds ontwikkeld en opnieuw ontworpen.

Rond 1996 begon het pionieren met kitesurfen, vooral in Zuid-Frankrijk en op Hawaï. Een jaar later werden de eerste wereldkampioenschappen gehouden in Hawaï.

Structuur

Voordat je hoog boven de zee hangt en een grote sprong maakt heb je al vele meters gesport.

Op Aruba, maar ook in Nederland of andere kitesurfspots in de wereld bieden scholen zogenaamde pakketten aan. In drie of vier lessen (a 1,5-2 uur) maak je je eerste zetten op het bord. Al het materiaal is bij de prijs inbegrepen en er zijn meerdere mensen die over je waken.

Bijna overal is dit de procedure:

1e sessie: Leren omgaan met de vlieger en het gevoel krijgen.

2e sessie: les bodydraggen. Laat tijdens deze les je lichaam meeslepen door het water hangend aan de vlieger en leer diverse bedieningselementen.

3e sessie: Waterstartles. Je eerste meters op het board.

De prijzen op Aruba zijn redelijk.

– Kitesurfpakket (3 lessen, in totaal vijf uur kitesurfen) rond de $ 350 – inclusief uitrusting en boot.
– Huur kitesurfmateriaal: 2 uur ca. $ 100,- (incl. materialen, boot).

Vlekken

De twee bekendste kitesurflocaties op Aruba zijn: Fisher Mans Huts (boven Marriott hotel) waar je alleen kunt Kiten voor 10.00 uur en na 16.00 uur en Boca Grandi (gevorderden). Aruba heeft het hele jaar door passaatwind (NO Passat) en de temperatuur is constant rond de 27 graden (watertemperatuur ongeveer 25 graden).